Mjerač toplinske energije kalorimetar

Digitalni mjerač toplinske energije na temelju razlike temperature, poznatog volumnog protoka i svojstava vode računa trenutačnu snagu (W) i ukupnu akumuliranu toplinsku energiju (kWh).

Medij za prijenos topline je voda, a fizikalna svojstva (gustoća i toplinski kapacitet) računaju se obzirom na srednju temperaturu.

Pogodan za sustave sa konstantnim protokom (toplinske pumpe, solarno grijanje, hlađenje zemnim vodama..) koji se preko izbornika unosi u memoriju i gašenjem uređaja ostaje zapamćen.

Precizno mjerenje razlike temperatura je pomoću digitalnih senzora, koji kada se stave jedan uz drugi mjere istu temperaturu u 0,1 degC, kao na slici ispod:


Informaciju da li medij struji ili ne dobiva preko ulaznog kontakta koji je otvoren (NE mjeri) ili zatvoren (mjeri). Akumulirana toplinska energija se pamti do gašenja uređaja čime se vraća na 0.
Ulaz za mjerenje se može spojiti na flow-switch ili na relay kojim se pali/gasi pumpa.

Ovisno o predznaku razlike temperatura uređaj sam prebacuje između grijanja i hlađenja:


Da li je izračunata snaga točna lako se može provjeriti (protok je kao na slici ispod 2050 l/sat):

P=qm*cp*deltaT=996,4*2050/1000/3600*4180*1,7= 4032 W.

Greška izračuna akumulirane energije je <0,8%, odnosno uz konstantnu snagu 4032 W nakon 24 sata uređaj prikazuje 96,2 kWh (umjesto 96,8 kWh).


Namještanje protoka je preko izbornika na slijedećoj slici u koracima od 5 l/satu:


Uređaj pamti maksimalne i minimalne vrijednosti svih izmjerenih i izračunatih veličina te ih se u bilo kojem trenutku može pozvati na tipke + ili - :


Točno se mogu mjeriti male i velike temperaturne razlike, max snaga koju prikazuje je 99 999W.

Za demonstraciju rada uređaja pripremio sam jednostavan sistem kao na donjos slici (plinski bojler Vaillant atmoMAG srednjeg protoka 450 l/sat):





I za kraj na you-tube videu pogledajte kako funkcionira u stvarnosti:




Hvala na pažnji!...

Comments