Diferencijalni termostat za peć na kruto gorivo

Upute su ovdje

Osim za grijanje spremnika vode kolektorima, diferencijalni termostat može se koristit za peć na kruto gorivo. Koja je njegova uloga ovdje? Stvar je jasnija ako bacimo pogled na sliku:

Znači, peć lijevo se grije izgaranjem krutog goriva i zagrijava interni spremnik (Tk). Nakon određenog vremena voda u spremniku peći postane dovoljno topla, ali gorenje nije poželjno prekidat dok se samo ne ugasi. Zato postoji višak topline koji terba prebaciti u drugi/veći spremnik (Ta).

Diferencijalni termostat aktivira pumpu koja cirkulira vodu između Tk i Ta i na taj način povećava akumulacijski spremnik smješten u samo peći. Kada je temperatura Tk za nekoliko stupnjeva viša od Ta pumpa se pali, kada se razlika temperatura spusti na određenu vrijednost pumpa se gasi.
Osim razlike temperatura paljenja i gašenja mogu se podesiti još 2 parametra. Prvi je minimalna Tk da se pumpa smije uključiti (ovim uvjetom se osigurava dovoljno topla voda u spremniku peći, da se ne dogodi da zbog cirkulacije Tk nikad ili jako sporo naraste na temperaturu potrebnu da grijanje funkcionira), a drugi Tk ispod koje se pumpa bezuvjetno gasi tj, termostat ne čeka potrebnu temperaturnu razliku isključivanja.
Prvi i drugi dodatni uvjet zapravo čine histerezu.

Navedene funkcije čine modificirani diferencijalni termostat prikladnim za peć na kruto gorivo.
Kako su riješena podešavanja putem izbornika pogledajte na slici ispod (klik na sliku za uvećanje):



Comments