Regulator brzine vrtnje ventilatora

Kada osnivate radionicu u kojoj ćete intezivno zavarivati potreban vam je ventilacijski sustav. Pare koje se stvaraju pri varenju treba izbaciti iz zatvorenog prostora.

Prijatelj uređuje bravarsku radionicu, a ja sam obećao izraditi regulator brzine odsisnog ventilatora. Ovaj uređaj sam napravio s lakoćom i brzo. Sav hardver je bio pri ruci, viškovi od drugih projekata, a par linija koda koji u 8 kB kontroleru zauzima 12% sam napisao u roku jednog popodneva.

Ventilator kojim se upravlja je snage nešto manje od 100W. Upravljački element je elektronički relej koji podržava struju do 2A. Radi na principu sjeckanja napona s detektorom prolaska kroz nulu. Frekvencija sjeckanja je 8 Hz.

Evo kako to izgleda sve zajedno i o kojem se ventilatoru radi.



Iznutrice sam već spomenuo ali sada malo detaljnije. ATmega8 kontroler je zadužen za enkoder i led traku. Kontroler također generira pravokutni napon koji služi za upravljanje  elektroničkim relejem. Specifičnost ovog uređaja je napajanje koje je izvedeno pomoću HLK-PM01 ispravljača. Ovaj ispravljač je izuzetno kompaktan, montira se na pločicu i rješava vas potrebe za glomaznim i nespretnim vanjskim adapterom. Evo slike iznutra:





Kada pogledate film ispod shvatit ćete koliko je ventilator snažan dok puše i da mu definitivno treba regulacija. Kontroler ima praktičnu funkciju da pritiskom enkodera brzina trenutno skače na 100%, a ponovnim pritiskom se vraća na vrijednost prije skoka.

Video:




Comments

  1. Savršena funkcionalnost (proširena taman koliko treba) i vrlo jednostavna koncepcija! Video je napet - da li će ruka dotaknuti 220 V na krokodilki ili neće!

    ReplyDelete
  2. I da li će ventilator poletjet od uzgona kad stisnem "STISNI ZA 100%" :)..

    ReplyDelete

Post a Comment